Monday, December 22, 2008

KATA- KATA BIJAK

Ada orang pandai berkata-kata. Ada pula yang bijak berkata-kata. Namun, kedua-dua ini ada perbezaannya. Yang pandai berkata-kata mungkin ada kepentingannya. Yang bijak berkata-kata pun mungkin ada kepentingannya juga.
Sejak manusia dilahirkan ke dunia ini, usia mereka akan bertambah. Umur akan meningkat. Bahasa merekapun turut berkembang. Apabila usia meningkat, kematangan juga turut meningkat. Akhirnya kematangan berkata-kata juga turut berlaku.

Bukankah kata-kata lebih tajam dari mata pedang?Orang yang pandai berkata-kata mungkin ada tujuan yang tersirat. Begitu juga halnya dengan orang yang bijak berkata-kata. Ada yang cuba menyedapkan hati orang lain. Tak kurang juga yang cuba memikat hati. Pokoknya segala ucapan dan kata-kata boleh mendatangkan maksud dan tujuan tertentu.
Melalui kata, manusia boleh jahanam. Melalui kata juga manusia boleh selamat. Kata menghidupkan orang. Kata juga boleh mematikan manusia! Kata-kata yang boleh menjahanamkan orang adalah kata-kata yang berbisa. Yang boleh mematikan orang pula terdiri daripada kata-kata yang berbentuk celaan dan hinaan! Lebih berbisa daripada sebilah keris. Lebih tajam daripada sebilah pedang.
Ada kata-kata yang boleh menghidupkan jiwa seseorang. Kata-kata yang berbentuk dorongan boleh menghidupkan jiwa manusia. Kata-kata yang berbentuk nasihat boleh memberi petunjuk kepada manusia.
Apakah maksud kata-kata bijak?Kata-kata bijak adalah kata-kata yang bermakna. Kata-kata ini dapat mendatangkan makna yang berguna kepada kita Kata-kata itu ada dorongan. Kata-kata itu ada petunjuk dan nasihat. Kata-kata itu boleh menjadikan kita senang apabila mendengarnya. Ia tidak menyakitkan hati kita. Ia boleh mengubat hati dan perasaan kita.
Bagaimana memilih kata-kata bijak?Memilih kata-kata bijak tidaklah sesukar yang disangkakan. Cara mengamalkannyalah yang agak sukar. Cara-cara memilih kata-kata bijak harus mengikut keadaan dan kesesuaiannya. Antaranya:
• Pilih kata-kata yang dapat mengambil dan menambat hati sesorang• Gunakan intonansi yang sesuai sewaktu mengucapkan kata-kata tersebut• Renungkan mata sewaktu kita bercakap bagi menunjukkan keikhlasan kita

Cara mengamalkan kata-kata bijakAda ketikanya, bila kawan atau rakan kita dalam kesusahan, mereka memerlukan seseorang untuk berkata-kata. Kawan yang baik adalah kawan yang dapat memberi kata-kata perangsang. Kata-kata yang dipilih itu haruslah bersesuaian dengan situasi yang dialaminya.
Ada ketikanya pula kita berhadapan dengan orang yang terlalu sugul. Sugul kerana kejadian buruk menimpa diri mereka. Jadi, apakah kata-kata yang sesuai untuk kita gunakan? Apakah kata-kata yang harus kita pilih bagi mententeramkan keadaan sugul mereka? Adakah cukup sekadar kita bersimpati?
Ada ketikanya kita bertemu dengan orang yang dalam keadaan gembira. Contohnya, mereka berjaya mendapat keputusan peperiksaan yang baik. Atau seseorang itu berjaya dinaikkan pangkat, mendapat cahaya mata, bertemu jodoh dan sebagainya. Apakah kata-kata bijak yang harus kita ungkapkan untuk mereka? Apakah ucapan atau kata-kata bijak sehingga dapat menunjukkan yang kita sentiasa bersama mereka meraikan kegembiraan mereka?
Kepentingan mengamalkan kata-kata bijak
Soal pemilihan kata-kata bijak sangat penting. Ini kerana, kata-kata bijak akan dapat:• Menunjukkan sokongan kita kepada seseorang• Menggambarkan kita sebenarnya rakan atau orang yang berguna kepada mereka• Menjalinkan hubungan yang akrab antara satu sama lain
Ingatlah! Kata-kata bijak adalah kata-kata keramat. Kata-kata ini bukan berbentuk hipokrasi. Kata-kata ini bukan hiasan mulut semata-mata. Kata-kata bijak harus dapat memperlihatkan kebijaksanaan kita. Kata-kata ini memerlukan keikhlasan dari hati yang tulus.
Tidak ada gunanya kita melafazkan kata-kata kepada seseorang secara berpura-pura. Kita tidak harus berselindung di sebalik kata-kata manis kita. Pujian yang keterlaluan misalnya, boleh menimbulkan tanda tanya. Pujian yang dibuat-buat tidak memberi apa-apa makna kepada seseorang. Kata-kata yang keterlaluan dan tidak sesuai dengan konteks bukan kata-kata bijak. Ucapan terima kasih dan mohon maaf adalah contoh kata-kata keramat. Kata-kata ini lahir daripada tindakan yang bijak. Ini kerana apabila seseorang berterima kasih kepada seseorang, ia memperlihatkan tanda penghargaan. Begitulah juga halnya dengan kata-kata memohon maaf. Memohon maaf atas sesuatu kesilapan memperlihatkan tanda kesedaran. Contoh ini sebenarnya kata-kata bijak yang harus ada di bibir setiap orang. Kata-kata bijak ini setidak-tidaknya menggambarkan keikhlasan hati seseorang asalkan dilakukan secara positif.

Kata-kata bijak harus sentiasa dipraktikkan. Merdukah kata-kata kita? Enakkah kata-kata kita? Berbisakah kata-kata kita? Semuanya terletak di sanubari kita semua.

Oleh : Dr. Abdul Jalil Othman

No comments:

Post a Comment